Gott Nytt Rock År - Blackfoot del 2

Jag måste rätta mitt tidigare inlägg efterom jag fått en del synpunkter, de stormiga åren var fram till 1976. 1979 så släppte man plattan Strikes, och då kom antagligen deras största hit med låten Train Train som skrevs av Medlockes farfar Shorty Medlocke. Highway Song blev gruppens andra stora hit senare samma år. I det tidiga 80-talet så hade sydstatsrocken gjort sitt, så bandet började med att ändra sin musikstil. Ken Hensley från Uriah Heep anslöt 1983 med sin Keyboard, och man släppte plattan Siogo. Plattan sålde inte alls bra, och den efterkommande Vertical Smiles sålde inte heller. Blackfoot passade inte in i den nya rocken helt enkelt. Nu kom egentligen Blackfoots mest lyckade drag, Ken Hensley lämnade gruppen, och istället kom Axe:s sångare och gitarrist Bobby Barth in i gänget. Medlocke då valde att gå en egen väg och startade en helt ny konstialtion av Blackfoot och släppte plattan Rick Medlocke and Blackfoot 1987, vilken var helt anpassad till den nya 80-talsrocken. Fansen gillade inte detta, och gruppen tappade i popularitet. 1990 kom plattan Medicine Man - ingen succe´. Återigen bytte Medlocke uppsättning i bandet, och 1994 kom plattan After The Reign. Den plattan tycker jag själv är riktigt bra, och en återgång mot det gamla Blackfoot. 1996 lämnade Medlocke Blackfoot för gott för att istället bli gitarrist i Lynyrd Skynyrd. 2004 återuppstod Blackfoot, denna gång med originalsättningen Jakson Spires, Greg T. Walker och Charlie Hargrett samt Bobby Barth på sång och gitarr. Men 2005 dog Spires i anaurysm och idag är det Scott Craig som sköter trummorna. Gruppen har haft inte mindre än 25 olika medlemmar sedan starten, men Walker och Hargrett är de som finns kvar av originaltappningen. Dessutom är tröjan jag köpte med Blackfoot värd vartenda öre, det är en av mina livs bästa investeringar.....


Blackfoot del 1

Blackfoot är det band som är mina allra största idoler. Bland de första plattor jag fick tag på i början av min hårdrockera var just en från Blackfoot, nämligen Siogo. Inte den bästa, men väl då, i början av 80-talet, och låten Send Me An Angel, var en låt som gick rakt in i hjärtat på även den mest hårdrockkritiska människan. Efter det bara fortsatte det, jag köpte allt i min väg med Blackfoot. Vilka plattor! Jag måste hävda att man inte är en riktig rockare om man gått igenom 70- och 80-talet utan att göra möte med denna fantastiska grupp. Blackfoot bildades 1970 i Jacksonville i Florida, och trots att de var ett sydstatsrockband så var det i genren hårdrock som de slog. De har haft en rad succé- och hitplattor, bland annat Strikes 1979, Tomcattin 1980 och Marauder 1981. Gruppen splittrades 1985 just efter det att Ken Hensley, låtskrivare och keyboard i Uriah Heep hade anslutit sig till gruppen.  Grundare av bandet var Rick Medlocke och Greg T. Walker, och namnet Blackfoot tog man eftersom bandmedlemmarna hade indianskt blod i sina ådror. 1971 lämnade Medlocke och Walker bandet för att bli medlemmar i Lynyrd Skynyrd. Därefter var det några stormiga år, och bandet återuppstod igen i augusti 1972, och efter många turer så kunde gruppen släppa sitt andra album 1976, det var plattan Flying High.

Fortsättningen följer……

 

PS! Jag har haft förmånen att se detta band live på SRF, och en sak är säker, det är den bästa livespelning jag sett!


Leaf Hound - Unleashed

Detta klassiska 70-tals band fick jag faktiskt min första kontakt med på Sweden Rock Festival. Jag skulle nog inte själv ha valt att se dem, om de inte vore för en del i ressällskapet som hade detta gäng som sina stora idoler. Jag måste säga att det var en jädra tur att de fick mig till scenen. Två plattor gjorde bandet 1971, först kom Leaf Hound och sedan tätt därefter Growers Of Mushroom. Bandet bildades 1969 med originalnamnet Black Cat Bones, under vilket namn de släppte en platta med namnet Barbed Wire Sandwich. Efter den plattan bytte man sångare och Peter French tog över micken, och han finns fortfarande kvar vid micken i den nya tappningen av bandet. Kort efter de två första plattorna bytte man namn till Leaf Hound. French lämnade efter de två första plattorna gruppen och gick till Atomic Rooster och sedan till Cactus. Albumet Growers Of Muscroom är idag hett eftertraktad bland samlare, och räknas till ett av världens mest attraktiva rockalbum för samlare. 2004 var French som sagt tillbaka i gruppen och gjorde en ny konstillation som 2007 släppte en ny platta den 12 november med namnet Unleashed. Plattan har fått suveräna recensioner från bland annat Kerrang, bland annat med orden "Så bra som du kan hoppas höra ett rockalbum". Det är bara att hålla med, tung hård rock med starkt 70-tal, men med mycket bra sång och melodier att även den som inte hört eller gillat 70-talsinfluerad rock kommer att gilla denna platta.

Betyg: 5



Work Of Art - Artwork

Eftersom jag recenserat skivan W.E.T så känns det som jag även bör göra en liten kommentar runt Work Of Arts platta där Robert Säll (W.E.T) ingår som kompositör och gitarrist. Detta är en grupp med tre kostymklädda herrar, förutom Säll så är det  Lars Säfsund på sång och Herman Furin på trummor. Att kalla detta hårdrock, ja det blir svårt för mig. Pop skulle jag snarare vilja säga, kanske hårdpop!!?? Ja, det låter mycket Toto, och är som sagt en platta för alla som gillar melodiös rock. Jag köpte den i början av 2008 då den släpptes, men jag fastnade aldrig riktigt för musiken, så den blev faktiskt liggande tills W.E.T släppte sin platta, och jag var tvungen att gräva fram den och försöka ge plattan en chans till...men, nej, inte riktigt min smak. Inga låtar som fastnar, och ganska ordinära texter och melodislingor. Då är W.E.T betydligt bättre tycker jag.

Betyg: 3





Releasedatum:
2008-02-20

God Jul Rockers

På grund av lite knepig fysisk placering har jag inte kommit åt att skriva på några dar. Befinner mig i Sandviken utanför Gävle denna jul. Lite roligt är det dock att här har man just presenterat nyheten att man kommer att hålla en hårdrockfestival här den 8-10 juli nästa år, Getaway Rock Festival heter den. Arrangörerna har klart med dett amerikanska bandet Overkill, samt svenska Corroded och Engel samt Gävles egna Isobel & November.
Kultbandet Overkill (US) grundades redan 1981 a de två frontfigurerna D.D. Verni och Bobby “Blitz” Elsworth. Overkill anses vara pionjärer inom trash-metal-skolan från amerikanska östkusten. Senaste skivan kom 2007 och heter “Immortalis”.

Sedan tidigare är Mustasch, Deathstars, Wolf och amerikansk-brasilianska Cavalera Conspiracy klara.
Om det passar i tiden blir det nog ett besök här igen i juli.


W.E.T

En riktig höjdarplatta för AOR-älskare. Jeff Scott Soto från bland annat Talisman gör här tillsammans med Robert Säll(Work Of Art) och Erik Martensson(Eclipse) en riktigt bra platta där gruppnamnet också utgör första bokstäverna i deras ordinarie grupper. Att Jeff Scott Soto tillhör de absolut främsta sångarna inom hårdrocken råder det ingen tvekan om, och det var väl därför han fick göra ett litet kortare inhopp i Journey 2006. Jeff Scott Soto var den som sjöng på Yngve Malmsteens första två album, och han har även hunnit med en sväng i Axel Rudi Pell. Mest känd är han ändå från Talisman, där låten I´ll Be Waiting blev en riktig hit. W.E.T är deras debutalbum och en skiva som absolut håller toppklass.

Betyg: 4


Releasedatum:
2009-11-04

Nazareth - The Newz

Mer än 40 år i branschen. Hur orkar de? Självklart måste jag skriva några rader om deras senaste platta nu när de ska till SRF i sommar. Den kom i februari 2008 och jag lovar att den gör inte någon Nazarethsupporter besviken. Det låter Nazareth och är Nazareth. Här finns det ingen tidsanpassning av musiken, de har inte softat ned sig eller saktat av. Att Nazareth behåller sin karaktäristiska stil och sound skulle jag vilja påstå beror på originalsångaren Dan McCafferty, och med honom bakom micken låter de faktiskt fräschare än nånsin. Nazareth skulle inte fungera med en annan sångar helt enkelt. Betyget på plattan då, ja som sagt, en rak ren Nazareth, varken mer eller mindre, ger betyget 3.

Betyg: 3

Releasedatum:
2008-02-29

Nazareth till Sweden Rock

Ännu ett band, och ännu ett av mina favoritband. Skotska Nazareth som i mitten av 70-talet ett av hårdrockens största band ställer sig på scen i juni. Kommer ni ihåg  "Razamanaz" och "Hair of the Dog" och den lite mjukare "This Flight Tonight" och samt Everly Brothers "Love Hurts". Den sistnämnda nådde i Nazareths version sin största berömmelse som en av de största rockballaderna genom tiderna. 2008 gjorde de comeback med "The Newz" som är deras första album sedan trummisen Darrell Sweet avled 1999. Dagens Nazareth utgörs av originalmedlemmarna McCafferty och Pete Agnew (bas), den senares son Lee på trummor och mångårige gitarristen Jimmy Murrison.

Sinner - Crash & Burn

Så häftigt, så bra! Tyskarna med basisten Mat Sinner kör så det ryker. Hoppas ni inte har missat detta band som bildades 1982 och gjort plattor som verkligen känns ända in i rockbenet. Matt Sinner finns även i Primal Fear, men det är i Sinner jag vill ha honom. Sinner med mer än en miljon sålda album hoppas jag inte ni missat. 17 plattor, och denna är en av de bästa. Jag älskar inledningsspåret Crash & Burn, och sedan följer bara låtar som får en att vilja skaka lös. Den raspiga rösten och den raka enkla musiken, men det är äkta rock´n´roll! En skiva att ha i samlingen - defintivt!

Betyget: 5 




Utgivningsdatum: 2008-09-19

On The Rise - Dream Zone

Toto, Boston eller Foreigner?? Nej, inget av dem utan On The Rise.
Här är gruppen för alla som gillar klassisk AOR. Det norska bandet OTR gör verkligen en kanonplatta med sitt andra album Dream Zone. Inledningsspåret Lifeline kunde lika bra vara en låt en platta av Boston. Som sagt, starka melodiösa låtar i klar världsklass med Toto och Foreigner. Terje Eide som sångaren heter har en kanonröst, och hela plattan luktar Toto, Survivor...ja, allt det där riktigt bra samlat från dessa grupper. Det här måste bli ett defintivt genombrott för gruppen, och de får ett högt betyg. Någon frågade tidigare, och ja, alla skivor jag recenserar har jag i min samling. Gå förresten gärna in på OTR:s myspace för ett smakprov.
http://www.myspace.com/ontherisemusic

Betyg:





Releasedatum:
2009-12-02

Starfighters

Ett tips för er som gillar banden i New Wave of British Heavy Metal NWOBHM. Starfighters bildades 1979 i Birmingham i England . De startade under namnet Savage men tog senare namnet Starfighetrs. Det blev tyvärr inte mer än två plattor för detta band, Starfighters 1981 och In flight Movie 1983. Men vilka kanonplattor. Jag har verkligen saknat dessa herrar. Trots några försök att återförenas har de inte lyckats. Bland annat 1987 men de lyckades inte få något nytt skivkontrakt, och en återspelning på The Roadhouse 2006 i Birmingham. De hann med att vinna priser för sin musik.  Bandet bestod av Steve Burton (vocals), Pat Hambly (gitarr) Stevie Young (gitarr), Doug Dennis (bas) och Spencer Scrannage (trummor). Men, jag tycker det är en självklarhet att ha dessa herrars raka klassiska 70- och 80-tals rock i skivsamlingen. Ingen behöver vara besviken. Däremot kan det vara svårt att få tag på plattorna, och jag jagade länge innan jag fick tag i CD-varianterna av mina klassiska vinylplattor. På Recordheaven finns faktiskt In Flight Movie som CD.


Budgie - första heavy metal bandet?

Jag vet att jag har en del läsare som förordar den äldre hårdrocken, och vill att jag ska skriva lite om den. Jag är ju själv en inbiten 80-talare, var lite för ung på 70-talet, men jag hann ändå med att få lite njutning av några klassiska band. Ett av banden jag tidigt fastnade för var Budgie. Detta band är nog tämligen okänt för de flesta, men då ska jag slå fast några saker. Budgie är ett brittiskt rockband som bildades 1968. Gruppen anses av många ha haft ett stort inflytande på heavy-metal genren och det är många rockband som har inspirerats av detta band, och de anses i branschen också vara ett av de allra första heavy metal banden. Budgie upplöstes 1983. 1999 återförenades Budgie (Burke Shelley, John Thomas och Steve Williams) och har sedan dess varit aktiva. 2003 anslöt sig gitarristen Simon Lees till bandet. CD:n "You´re All Living In Cuckooland" utkom november 2006 vilket var den första på nästan 25 år. Därefter hoppade Lees av, och Craig Goldy (f.d. Dio) har sedan dess varit gruppens gitarrist. Både Metallica och Iron Maiden har gjort covers på deras låtar. 12 plattor har gruppen hunnit med, och den platta som fick mig att fastna för dem var faktiskt nummer 10 som kom 1982, det säger väl det mesta. Sista plattan "You´re all living in cuckooland" är en typisk Budgieplatta, men den når inte samma nivåer som de gamla plattorna. Vill ni provlyssna lite och veta mer om gruppen, gå in på http://www.budgie.uk.com

Betyg:




Rysk huvudvärk på gång igen

Rockbandet från Malgovik, okända i Sverige, men i Ryssland slog Headache med dunder och brak. En platta och turnerande mellan 1990 och 1995 i Ryssland tillsammans med storheter som Sweet, Magnum, Whitesnake, Samatha Fox och Bonny M. Hur gick det till, och vad hände med bandet?

Jag träffar sångaren och ledfiguren Micke Strömberg hemma i huset i Malgovik. Idag är han 47 år och tunnhårigare än när han 1990 klev upp som huvudband på Whitenight Festival i Ryssland och sjöng för 10 000 hysteriska fans.
-Visst låter det galet, men så var det. Vi hamnade på en spelning i Ryssland 1990 och träffade en discjockey, han gillade oss och vi blev mycket spelade, vi kom i TV, radio och tidningar. En stor musikarrangör i Sant Petersburg bjöd in oss till Whitenight Festival som enda västerländska band, tänk huvudbandet kom från Malgovik. Första kvällen var det 10 000 i publiken och andra kvällen runt 8000 personer.

Klantade bort kontrakt

Micke säger att man blev så efterfrågade att man fick tacka nej till spelningar, men att man turnerade i Ryssland under fyra år.
-Jag och sångaren i Bonny M blev riktigt bra kompisar, det var aldrig några problem att umgås med de riktigt stora artisterna. Idag kan man ångra lite hur vi arbetade, vi hoppades ju bli kända och rika, men vi klantade bort kontrakt, det var några skivbolag som hörde av sig, men vi hade ingen riktig manager, säger Micke.

Sagan om Headache tog slut när nästan alla bandmedlemmar blev föräldrar i mitten av -90 talet, och gruppen splittrades och spreds ut över Sverige. Men precis som med alla band så är en comeback kanske i antågande.
-Ja, man vet inte, jag har material för en ny skiva, och jag har kontakt med samma person som producerade våran förra skiva och han är redo. Man kan aldrig släppa det här med musiken, men idag handlar det inte om att bli känd och tjäna pengar, utan bara ett sätt att utvecklas, säger Micke.





Headache - -53,3 grader

En riktig höjdarplatta, köpte den i Vilhelmina på Rönnfjords 1994. Här finns de klassiska låtarna som gjorde att bandet slog i ryssland. Bland annat klassiska Paradise. Hoppas vi får höra killarna igen.

Frank Stenbro, Gösta Eliasson, Micke Strömberg, Michael Stenbom och David Andersson.

Kommentera gärna så ska jag skicka kommentarerna till Micke.


Magnum till sommaren!!

Spiken i kistan! Magnum kommer till SRF! Det här blir bara bättre och bättre. Magnum, mitt absoluta favoritband som släpper platta efter platta, och alltid lika bra. Tänk att de spelat i Storuman på Hermelinrock en gång i tiden, början av 90-talet. Jag har sett dem live på SRF tidigare och de är helt makalöst bra. Bob Catley dirigerar publiken och sitt band med en grym inlevelse, och det blir aldrig tråkigt. Jag vill höra "On A Storytellers Night" igen. Gitarristen Tony Clarkin (ex. Axe) är en helt fenomenal låtskrivare. Häng med vet jag!

Ojojoj....nu längtar jag...

Tre bandsläpp till SRF! Tre höga hopp på golvet! Tre glädjetjut!

Nummer 1. Y & T -
Bandet från San Fransisco som släppte plattan earthshaker 1981. Gud vad jag spelat den på skivtallriken. Nu får jag chansen att se dem live. Det är en stor dröm. Ligger klart i klass med Axe.

Nummer 2. Aldo Nova - Den kanadensiska AOR-rockaren som släppte plattan Subject. Hur många har inte diggat lös till Monkey On Your Back?

Nummer 3. W.A.S.P - Say No More! Ett sånt band som man måste bara se. Precis också släppt en ny platta som slagit kritiker med storm. Har inte hört den än själv, men det måste jag nog. Det blir bara låtar från de två första plattorna lovar Blackie Lawless.

En mindre parentes! RATT kommer också, inte helt att förakta. Vad blir månne julklappen från SRF?

 

Helix - Gubbrock som går hem....

Rännaren i Norsjö, 1984, Helix, ett av 80-talets största band på väg utför. En spelning inför ett tusental personer i lilla Norsjö. Stämningen på topp. Färden dit i en gammal Saab V4 styrd av polaren Thure Forsgren. Den här kvällen skulle vi göra en liveinspelning som vi sedan skulle sälja på svarta marknaden. Kjell engström från Åsele blev vårt mixerbord. Vi monterade en mikrofon i vänster ärm och en i höger, för att sedan binda fast bandspelaren på magen. Nu hade vi ordnat stereoljud. Problemet var bara att i trängseln där framme så åkte "REC-knappen" på bandspelaren ut och in, så det blev ett riktigt ryckigt ljud. Några pengar inbringade således inte denna liveinspelning, men det var en helt suverän konsert. Vem minns inte plattan, Walkin The Razors Edge. Nu 25 år senare släpper Helix en ny platta, ren skit trodde jag. Lyssnade på lite smakprover på myspace, och det var så pass bra så jag köpte faktiskt plattan. Vilken kanonskiva, riktigt, riktigt bra rak rock´n´roll. Det kallar jag gubbrock. Jag tycktes själv minnas att Helix tillhörde ett av de hårdare banden på den tiden, nu skulle jag vill säga att det här är riktig gubbrock och gladrock. Ingen under 30 år skulle säga att detta ens är i närheten av dagens hårdrock, och kanske jämföra dem med Poodles(som jag skulle vilja påstå nästa spelar lite hårdare!!!). Omslaget är nog det hårdaste med plattan. Men så är det när tiden går. Referensramarna förändras. Trallvänligt och melodiöst på ett bra sätt. Nio låtar på plattan, men de tar slut alldeles för fort, bara drygt 30 minuter har man fått ihop på dessa nio låtar. Plattan heter Vagabond Bones och inledningsspåret The Animal Inside, sätter snabbt prägel på plattan. Femtespåret When The Bitter Gos The Better Of You, är en riktig höjdare. Jag rekomenderar starkt att ni lyssnar på plattan.

Betyg:



Releasedatum:
2009-11-20

Whitesnake live!

Visst lever de gamla banden, och de skaffar nya anhängare. Vid vårens Nordic Rock fick jag förmånen att få se David Coverdale och hans Whitesnake live för andra gången. Första gången var 2005 på SRF och då imponerade inte den ”gamle” särskilt mycket på mig. På spelning i Umeå i våras var det andra tongångar, han gav helt enkelt järnet, och framförde låtarna med glöd och energi, samt att han bjöd på de riktiga klassikerna. Kanske en något för tidig spelning, men de runt fem tusen i publiken verkade ändå stormtrivas. Min grabb Joel var helt salig efter spelningen, och här nedan kommer hans beskrivning av bandet Whitesnake.

”Många kända gitarrister har spelat i White Snake, bland annat Steve Vai, John Sykes, Vivian Campbell och Doug Aldrich (som fortfarande är aktiv inom gruppen).
White Snake har sålt över 100 miljoner skivor.Jag tycker att ni ska prova lyssna det är värt jag lovar.             White Snake är ett gammalt band.
Som har skrivit väldigt många låtar.
Allt är inte jätte hård rock utan dom sjunger också några lungna låtar men allt är hård rock.
White Snake kommer från London.
Jag har själv varit och sätt dom i Umeå.
Jag tyckte att dom var bra från första början allt dom gjorde var en så stor upplevelse.”





Joel Edström diggar Whitesnake


Bon Jovi - The Circle

Vilken skivbomb, The Circle, cirkeln är sluten. Det här måste vara en av årets bästa plattor. Nya Bon Jovi är en kanonplatta. Annars är jag lite rädd för alla dessa comebacker. Det verkar ju som om precis alla 80-talsgrupper ska göra nya plattor, och att alla försöker hitta sina ”rötter” igen. Det är ju så att många hade sin storhetstid under 80-talet, för att sedan under 90-talet försöka ”marknadsanpassa” sin musik, vilket sällan lyckades särskilt bra. Artisterna i banden utvecklades mot olika håll och många ville pröva på solokarriärer. Jon Bon Jovi är inte sämre, han har precis som Joey Tempest experimentera och försökt på lite solokarriär utan att lyckas särskilt väl. Både Europé och Bon Jovi har gett ut plattor under 2000-talet, utan att riktigt lyckas, det låter ju inte som man är van att höra Bon Jovi. Men, nu, med denna platta så visar man sin storhet. Här mixar man på ett bra sätt de tre senaste decenierna, och i den helt suveräna ”Work for the working man” har man knyckt basen från Living on a prayer, vilket blir ett avtryck för ett klassiskt Bon Jovi sound. Denna platta får ett mycket högt betyg, för egentligen är jag inte något stort Bon Jovi fan, men jag får ändra mig efter denna platta som är bandets elfte i ordningen.

Betyg:



Releasedatum:
2009-11-11

Mot Sweden Rock 2010

Nu var det bestämt! Det blir en resa till SRF nästa år. Efter förhandlingar med mig själv så blir det en resa, det var två år sedan sista resan, och nu rycker det i rocktarmen. Det enda som kan stoppa mig nu är sjukdomar och andra oförutsedda händelser. Vill ni med, skriv då ett inlägg här eller mejla till Mats Bohman. [email protected]
Det är ju Mats som blivit vår lokala trygga arrangör av denna resa till SRF. Om jag inte misstar mig i räkning så blir detta den 6:e resan i ordningen. Naturligtvis så hänger hela arrangemanget som vanligt på att det blir ett tillräckligt stort deltagarantal. Hoppas på en riktig rockhelg mellan 9-12 juni.
Läs mer på: www.swedenrock.com


Feinstein - Third Wish

David "Rock" Feinstein ligger bakom denna platta. Gitarristen och Ronnie James Dios kusin. Startade i ELF på 70-talet tillsammans med Ronnie James Dio, för att sedan hamna i kultbandet The Rods, vilka jag för övrigt anser vara ett av världens bästa hårdrockband. Jag kommer att blogga mer om dem och deras plattor, bland annat höjdarplattan Wild Dogs. Till slut har David lyckats skaffa nog mycket material för att släppa en egen platta helt i klass med de sista albumen av The Rods. Speedmetal som är hård och melodiös, bra sång genom John West, sångare i danska Royal Hunt, och tidigare Yngve Malmsten, varför det också påminner lite om Yngve Malmsten. Plattan får högt betyg, och enligt källor håller på Feinstein på att skriva material till en ny platta.

Betyg:



Utgivningsår: 2003

RSS 2.0