9 dagar kvar...

Nedräkningen har börjat till SRF.
Vi kör lite lätt uppvärmning med några godbitar och smakprov på artisterna....


PRETTY MAIDS - Pandemonium


Tick tack, tick tack, så börjar den nya plattan från dessa hårdrockande danskar som gjorde debut 1982, och idag anses de vara danmarks största export av hård musik. Sedan brakar det lös, snabbt, ösigt, hårt, melodiöst. Första låten Pandemonium är tung. Sedan blir det mer melodiöst, N.V.U är en riktig skön rockballad som fastnar direkt. Tredje spåret Little Drop Of Heaven har jag tidigare lagt upp videon på, och det är som sagt ett riktigt mästerverk. Samtliga låtar får riktigt bra betyg, brukar ju annars alltid finnas någon som drar ned plattans värde ordentligt. Det skulle i så fall vara tempolåten Cielo Drive som inte riktigt hålller måttet, för annars är det genomgående upptempolåtar varavat med lite lugnare som gör plattan så bra. Låten Old Enough To know kan få vilket hjärta som helst att smälta, en riktig skön balald med bra sång och gitarr. Dessutom är refrängerna så bra att de faktiskt nästan redan efter första spelningen fastnar i skallen, brukar ju annars ta några varv på tallriken inann det sker.
Jag måste säga att hela plattan luktar Red Hot and Heavy. Samma tunga stuk, fast samtidgt melodiöst. Jag skulle nog vilja vara så fräck att utnämna detta till danskarnas bästa platta av de 19 som man lyckats producera genom åren. För den som inte tidigare lyssnat på denna grupp, så tycker jag att denna platta kan vara en bra start. Sedan kan man jobba sig bakåt i tiden, finns ju som sagt var några klassiker, Red hot and heavy från 1984 och Future World från 1987. PS! Plattan är producerad av Jacob Hansen från Volbeat.

Betyg: 8/10

Releasedatum: 2010-05-12


BONAFIDE - Hard Livin´n Man

Detta räknas väl ändå till kategorin Gubbrock. Ni har väl inte missat Bonafide, detta är från senaste plattan Somethings Dripping". Det svänger....


Vad är "Gubbrock"?

Jag valde att kalla min blogg Gubbrock. Varför? Jo, det var nämligen så att jag försökte få en något yngre person att lyssna på min musik, jag drog fram lite plattor av Magnum, Blackfoot och några andra. "Ja, ja, det låter väl hyfsat, sån där gubbrock" blev kommentaren. Efter det har "Gubbrock" fastnat i min hjärna. Så jag är stolt Gubbrockare.

Wikipedia definierar ordet Gubbrock så här:

Gubbrock är en bred beskrivning av klassisk rockmusik som främst riktar sig åt äldre män, "gubbar". Termen har en något nedsättande klang och kan ses som en motsatts till så kallad modern rock. Gubbrock spelas i fåran av den folkrotade rocken som framförallt Bob Dylan gjorde populär på senare delen av 1960-talet. Inom den sentida gubbrocken är Ryan Adams en av portalfigurerna. Även bluesbaserad rock, så som boogie woogie benämns ibland "gubbrock". Det är okänt när termen "gubbrock" först myntades.

Exempel på artister/grupper 
Neil Young
Bruce Springsteen
The Rolling Stones
Creedence Clearwater Revival
The Who
Status Quo


Vi fortsätter med Ronnie James Dio temat....


"For The Last In Line" samlar pengar till Wendy Dios nystartade cancerfond

Fatal Smile släpper låten For the Last In Line som en hyllning till Ronnie James Dio. De spelade in den redan morgonen efter och nu finns den mastrad och ute på rekordtid. Alla intäkter kommer att gå direkt till Stand Up and Shout Cancer Fund som startats av Wendy Dio.


David "Rock" Feinstein släpper nytt album

David Rock Feinstein släpper snart sitt andra soloalbum, Bitten By The Beast. David är frontfigur i det klassiska metalbandet The Rods, som faktiskt vaknat till liv igen och turnerar runt på mindre festivaler. David är kusin med Ronnie James Dio, och Dio hann faktiskt vara gästsångare på hans nya platta innan Dio gick bort. Låtlistan:
1. Smoke On The Horizon   2. Evil In Me   3. Break Down The Walls   4. Metal Will Never Die ( Ronnie James Dio on vocals )   5. Kill The Demon   6. Rocks Boogie   7. Give Me Mercy   8. Run For Your Life   9. Gambler Gambler


Jorn hyllar Dio

Dios tragiska bortgång sörjs idag av hela rockvärlden. Skönt att veta att det finns en värdig arvtagare röstmässigt, norrmannen Jörn Lande. Jörn har gjort sig känd som sångare i Masterplan, men under de senaste åren som högproduktiv soloartist i sin egen grupp Jorn. Han har också i hårdrocksvärlden jämförts med Dio när det gäller rösten. För er som inte hört denne norrmann anser jag att det är dax att börja. Såg en fantastisk spelning med honom för ett år sedan, och detta år ska jag se honom igen på SRF. Han kommer även att släppa en hyllningsplatta till Dio den andra juli som enbart består av covers av Dios låtar. Han släpper också en specilaskriven låt som heter Song For Ronnie James. Här kommer videon.


Y & T - Im Coming Home från senaste plattan


Axel Rudi Pell - The Crest

Så var han tillbaka igen den tyska gitarrmagikern Axel Rudi Pell. Denna platta är precis som de flesta av hans album ett verk med klassisk melodiös heavy metal. Bra gitarrspel och en suverän sång genom Johnny Gioeli. Axel Rudi Pell har varit soloartist sedan slutet av 80-talet med bandet i sitt eget namn. Plattan är inget större mirakel, utan precis vad man kan förvänta sig, möjligtvis sticker låten Too Late ut lite extra och halvmelodiösa Prisoner Of Love är riktigt trallvänlig. Det sköna med Pell är att man alltid vet vad får, man behöver inte bli besviken.

Betyg: 7
Releasedatum:
2010-04-29


Y&T - Facemelter

Platta nummer 18, första studioalbumet på 13 år. Spelning på Sweden Rock i sommar, nu är de gamla kaliforniarockarna på gång. Vilken platta sedan, här känns det som låtarna på den klassiska Black Tiger och Eartshaker. Bandet har verkligen hittat den klassiska sköna 80-talsrocken som gjorde att bandet en gång slog igenom med dunder och brak. Alla gamla band pratar om att hitta sina rötter på comebackalbumen, men jag tycker att få lyckas riktigt bra. Det har i alla fall Y&T gjort, och jag är säker på att man kommer att skaffa sig en hel del nya fans med denna platta. Ser absolut fram mot att se dem på SRF. Inledningsspåret On With The Show lägger ribban, de bjuder på en hel platta show. Det finns naturligtvis som på alla plattor mer eller mindre svaga låtar, och på denna platta måste man säga att det är trallballaden Shine On som gör det. I övrigt får man mycket musik för pengarna, hela 14 låtar.
Jag tycke detta med betyg är lite komplicerat, i mitt eget femskaliga system. Därför tänker jag använda mig av samma som SRF Magazine, nämligen en tiogradigskala vilket ger mer frihet i bedömningen.

Betyg: 8
Releasedatum:
2010-05-19




Holy Diver


Ronnie James Dio är död

Just nu är det tungt, sällan hade jag trott att en artists död skulle väcka såna känslor i mig. Men han har varit med mig sedan jag var 15 år. Jag minns den slitna Jeansjackan med det stora ryggmärket med Holy Diver. Världens genom tiderna bästa låt - anser undertecknad. Så bra att jag fick en specialverision av den inspelad på CD och framförd live av mina vän Thina Gabrielsson på mitt bröllop förra året. Har i alla fall fått se denna man live tre gånger, och faktiskt senast i uppsättningen Heaven and Hell.



Här diggar jag, syrran och Robban lös till Thinas version av Holy Diver! 

Love You Ronnie James Dio


Semester - därför uppdateras inte sidan

Är i grekland och seglar... kommer tillbaka 17 maj. Därför är det en paus med uppdateringarna.
Rock On!

RSS 2.0